
Aquest curs ofereix una aproximació pràctica a les eines i tècniques de verificació digital aplicades al context periodístic i comunicatiu. L’objectiu és capacitar a tots els professionals de la comunicació per detectar continguts manipulats —com ara deepfakes, àudios sintètics o imatges generades artificialment— i aplicar metodologies rigoroses de comprovació de fonts.
Aquesta formació posa el focus en l’anàlisi tècnica i procedimental, tot complementant els aspectes ètics amb recursos operatius i d’aplicació immediata.
Professora: Irina Bautista Valencia
Graduada en Periodisme per la UAB, especialitzada en continguts i màrqueting digital. Escriptora i redactora SEO com a Content Specialist a eDreams i creadora de continguts de viatges i gastronomia a blogs digitals. Amb 10 anys d'experiència en crear continguts SEO i gestionar campanyes amb influencers a xarxes socials dins de departaments de màrqueting digital a grans multinacionals com Fluidra, Perrigo o eDreams a dia d'avui.
El periodisme mòbil (o Mojo, de l’anglès Mobile journalism) és una disciplina que permet als periodistes treballar de manera més àgil, creant i distribuint continguts directament des del seus telèfons intel·ligents. L’equip necessari per crear i editar vídeos, fotografies o àudio amb un telèfon és més petit, lleuger i econòmic que l’equipament d’un periodista “tradicional”. Però no es tracta només d’això: el periodisme mòbil ens permet treballar amb noves narratives, específicament pensades per a ser consumides també a la petita pantalla d’un telèfon, a través de les xarxes socials. En aquesta càpsula farem una introducció al periodisme mòbil i donarem consells pràctics per treballar de forma eficaç.
Professor: Jordi Flamarich Zampalo
Periodista i consultor en comunicació digital, especialitzat en noves formes de narrativa i continguts per a dispositius mòbils. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en l’àmbit d’internet i les noves tecnologies, ja sigui escrivint sobre la xarxa en mitjans de comunicació escrits o bé com a responsable de mitjans digitals. Com a docent, ha format en periodisme mòbil a redaccions i periodistes d’Espanya i Amèrica Llatina, i imparteix regularment cursos de capacitació i ús de tecnologies mòbils en entorns professionals. També col·labora amb la Universitat Oberta de Catalunya com a responsable de l’assignatura Disseny de productes interactius multidispositiu.